![]() |
تاریخ : يكشنبه، 8 تير ماه، 1393 موضوع : مناسبت ها,ماه رمضان |
معنای واژه رمضان
اگر پرسى: «چرا ماه رمضان را به این نام نامیده اند؟»، گویم: روزه در ماه رمضان، عبادتى دیرین است، و گویا عربها این نام را به خاطر داغ شدنشان از حرارت گرسنگى و چشیدن سختى آن، نهادهاند، همچنان كه به آن «ناتق (رنج آور)» هم گفته اند؛ چون سختى روزه، آنان را به رنج و زحمت مى افكند . و گفته اند: چون نام ماهها را از زبان قدیم نقل كرده اند، آنها را با زمانهایى كه در آنها قرار داشتند، نامیده اند و این ماه، در روزهاى گرم و داغ بوده است .(2) شمارى از روایات، این نامگذارى را به سبب نقشى دانسته اند كه ماه رمضان در پاكسازى آئینه جان از آلودگىهاى گناهان و پاكسازى روان از زنگار خطاها دارد. از پیامبر صلى الله علیه و آله روایت است: إنّما سُمِّیَ رَمَضانُ؛ لِأَ نَّهُ یُرمِضُ الذُّنوبَ؛ این ماه را رمضان نامیده اند: چون گناهان را مى زداید. این وجه در نامگذارى، از یك سو با ریشه لغوىِ «رمضان» و از سوى دیگر با بركات، رهآوردها و آثار آن، هماهنگ و متناسب است .
شمارى از روایات، این نامگذارى را به سبب نقشى دانسته اند كه ماه رمضان در پاكسازى آئینه جان از آلودگى هاى گناهان و پاكسازى روان از زنگار خطاها دارد.
پینوشتها: 1- ر . ك: تفسیر الفخر الرازی : 5 / 89 - والعین : 327 . یادآورى این نكته لازم است كه فخر رازى، این دو معنا را در اشتقاق «رمضان»، از خلیل بن احمد فراهیدى نقل كرده است؛ لیكن پوشیده نماند كه معناى نخست، در بیشتر فرهنگهاى لغت نیامده است. از سوى دیگر، در تهذیب اللغة ازهرى آمده است: «ابر و بارانِ رمضى یعنى ابر و بارانِ آخر تابستان و اوّل پاییز كه چون گرما و حرارت خورشید را به خود مىگیرند، رمضى نامیده شده اند.» (تهذیب اللغة : 2 / 1469) 2- الكشّاف،1/113، معجم مقاییس اللغة: 2/440، المصباح المنیر: 231، النهایة: 2 / 264، أساس البلاغة: 252، مفردات ألفاظ القرآن: 366، مجمع البحرین: 2 / 732 .
منبع: كتاب ماه خدا، محمدی ری شهری، ج 1، ص 14. معنای واژه رمضان هیئت شهدای غدیر شهید غدیر شهدای غدیر سانحه هواپیمایی سیرچ ماه رمضان مفهوم رمضان | |
منبع این مقاله : :هیئت شهدای غدیر استان کرمان
آدرس این مطلب : http://ghadir81.ir/17/معنای-واژه-رمضان/
|